Videoboodschappen moeilijk om te maken?

Ik spreek natuurlijk vaak met autobedrijven en verkopers over het inzetten van persoonlijke videoboodschappen in het verkoopproces of in het aftersales proces. Al eerder kreeg je inzicht van me over hoeveel tijd je kwijt bent met het maken van de persoonlijke videoboodschap. Vandaag iets meer over hoe makkelijk of moeilijk het is om een goede, persoonlijke videoboodschap te maken.

Kan jij al fietsen? 

Waarmee ik maar wil zeggen, alle begin is moeilijk. Laat dat vooral niet afschrikken. Vergelijk het met een kind dat nog niet kan fietsen en dus lopend naar school moet. Al zijn vriendjes komen langs op de fiets en zijn er veel sneller. Dan leert het kind ook fietsen. Valt een paar keer, het is wat onwennig in het begin. Met veel oefenen komt er een zekere soepelheid in. Het wordt haast natuurlijk… Zo hoort het, iets nieuws moet je leren, moet je aan wennen. Naar verloop van tijd en na het opdoen van wat ervaring verandert het in een tweede natuur. Het gaat je steeds makkelijker af.

Videoboodschappen maken is net als fietsen

Dat klinkt misschien best raar. Toch schuilt er een kern van waarheid in. Want oefening baart kunst en met een beetje oefening maak je de beste videoboodschappen die je je kunt voorstellen. Een persoonlijke videoboodschap is trouwens meer dan even een filmpje schieten met je mobieltje. Dat kan iedereen met een smartphone. Om jouw video te laten werken is er iets meer nodig.

Verkopen is gunnen
Hoe je auto’s moet verkopen hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. Het is tegenwoordig wel zo dat klanten zich via internet informeren en vaak hun keuze al maken. Daarom is het zaak om er alles aan te doen om tijdens dat proces jouw gunfactor te verhogen. Dus ook via internet. Want het moment dat een klant vandaag een showroom instapt, betekent dat de auto al bijna verkocht is.

” Een persoonlijke videoboodschap is trouwens meer dan even een filmpje schieten met je mobieltje. Dat kan iedereen met een smartphone. Om jouw video te laten werken is er iets meer nodig. ”

Gunnen is vertrouwen
Al die vuistregels over jouw fun… sorry, gunfactor ga je aan werken in jouw videoboodschap. Omdat je deze deelt via internet valt deze mooi samen met de oriëntatie fase van jouw klant. Precies goed dus. Bouw je verhaal zo op dat het zekerheid uitstraalt. Dat bouwt vertrouwen bij je klant. Daarmee verhoog je jouw gunfactor. Net als eerder opgemerkt het goed in beeld brengen van de auto waar jouw klant interesse in heeft. Dat maakt het persoonlijk en laat zien dat je de klant hebt begrepen tijdens het eerste gesprek. Ook dat, opnieuw, bouwt vertrouwen en geeft je gunpunten.

 

Drie gouden tips

Voor de perfecte en persoonlijke videoboodschap kan ik je drie gouden tips geven

 

1) Ga aan de slag

Denk even terug naar het begin over dat leren fietsen. Oefening baart kunst. Alleen al het vaker opnemen van zo’n boodschap geeft je ervaring waardoor je makkelijker je boodschap overbrengt. En hoe makkelijker het gaat hoe geloofwaardiger het is. Het is echt een kwestie van vlieguren maken…

 

2) Vaste volgorde van presenteren

Werk volgens een vaste werkwijze. Daarmee ben je niet alleen sneller in het opnemen van de boodschap, je vergeet niets en het helpt je steeds zekerder te worden in jouw boodschap. Je hebt vast wel geleerd hoe je een auto moet presenteren. Linksvoor starten, daarna via de rechterzijkant om de auto heen, achterkant auto, als laatste het interieur, om vervolgens weer voor bij de auto af te kunnen sluiten. Hou dat in je videoberichten ook vast.

 

3) Zorg voor een goede voorbereiding

Denk voor de opname na over wat je gaat vertellen en in welke volgorde en wat je wilt bereiken. Een videoboodschap is een contactmoment waarin je een bepaald doel nastreeft. Wat verwacht je van deze klant nadat hij je videoboodschap heeft bekeken, welk doel streef je na? Een proefrit of een bezoek aan de showroom? Verwerk dit in jouw afsluiting.

Een goede voorbereiding is in dit geval meer dan het halve werk. Wie is je klant? Meneer of mevrouw de Vries? Wat ga je tonen van de auto? Zijn alle deuren van het slot? kofferklep ook? Liggen de boekjes klaar zodat je die kunt laten zien? En ook: als de klant specifieke vragen stelde werk de antwoorden hierop dan in je verhaal. Op die manier stuur je een boodschap die echt persoonlijk is en die jouw klant het gevoel geeft dat het enkel om hem of haar draait.

 

 Je bent er echt aan toe
Deze horen we ook vaak: ‘mijn verkopers zijn nog niet aan video toe.’ Dan zijn ze dus dat jongetje dat al lopend naar school door de medescholieren voorbij gefietst wordt. Door dat te zeggen zet je dus eigenlijk je bedrijf op achterstand. Dat wil je toch niet? Ze hebben toch allemaal zo’n mooie smartphone? Ze kunnen verkopen? Dan kunnen ze ook een persoonlijke videoboodschap opnemen. Het is net als fietsen.

 

Click here to subscribe