Heb jij moeite om klanten
te overtuigen van de noodzaak van een reparatie? Ben jij veel tijd kwijt met praten, bellen en overleggen met de klant?
 

hee

Heb jij moeite om klanten te overtuigen van de noodzaak van een reparatie? Wil je dat klanten je zien als betrouwbare adviseur in plaats van een commerciële tijger? Dat gevoel ken ik. Graag wil ik je helpen hier wat aan te doen.

Het vertrouwen is weg!

Herken je dit? Een klant brengt zijn auto voor een onderhoudsbeurt. De auto lijkt prima in orde, maar tijdens de beurt blijkt dat één van de aandrijfas hoezen gescheurd is. Niet iets om te laten zitten. De klant merkt er niets van tijdens het rijden, maar het is toch noodzakelijk. Het kan wel eens een dure reparatie zijn. Dan komt het moment dat je de klant moet gaan inlichten wat er aan de hand is. In plaats van de gecommuniceerde prijs voor de onderhoudsbeurt komt er nu ineens een dure reparatie bij als meerwerk. De klant vertrouwt het niet. Hij vertrouwt jou niet meer. Als je alleen maar kon laten zien wat er precies mis is…  

Volledige transparantie

Met de persoonlijke video boodschappen van VentaVid is dat precies wat je kunt doen. Neem de klant virtueel mee tijdens de onderhoudsbeurt en toon precies wat je doet, hoe je het doet en wat je allemaal tegenkomt.

Het is de ideale plek om dat scheurtje te laten zien en meteen uit te leggen wat het gevolg is wanneer je er niets aan doet. “Kijk, hier ziet u vet uit de aandrijfashoes komen en dus kan er vuil naar binnen waardoor uiteindelijk het binnenwerk kapot gaat.” Zelfs iemand die voor het eerst een aandrijfashoes ziet zal dit begrijpen en de duidelijke toelichting op prijs stellen. Om maar niet te spreken van die reparatie die hij ineens zonder problemen of wantrouwen laat uitvoeren.

 

 

Waarom eigenlijk?

De tijd dat klanten alles in vertrouwen aannamen is voorbij. Zelfs met inhoudelijke argumenten een klant overtuigen is steeds lastiger. Zeker bij reparaties die onverwacht nodig zijn voelt de klant zich voor het blok gezet en zal zich wantrouwend opstellen. Twijfelen aan de noodzaak zelfs. Of erger; hij zal je tegenspreken omdat het internet aangeeft dat deze reparatie helemaal niet nodig is.

“Het gevolg is dat je enorm veel tijd kwijt bent met praten, bellen en overleggen met de klant. Veel gesoebat over het nut en de noodzaak van deze ingreep. ”

De klant stelt uit omdat hij de boel niet vertrouwt. Misschien gaat hij wel voor een second opinion naar een ander en laat hij de reparatie daar uitvoeren. Hierdoor daalt de omzet per werkorder en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Maak kennis met VentaVid voor aftersales

Met het inzetten van video boodschappen zorgt VentaVid bij diverse werkplaatsen al voor een ware revolutie. In plaats van uitsluitend telefonisch praten over de reparatie en de prijs komt de werkplaats virtueel naar de klant. Met VentaVid kun je deze succesformule nu ook bij jullie toepassen.

De monteur is nu de regisseur en legt alle belangrijke punten van zijn werk vast op beeld, samengevat met een mondelinge toelichting. Een beter deskundig advies is niet denkbaar. Niet een theoretisch voorbeeld maar concreet bij de eigen auto van de klant de probleempunt(en) in beeld brengen. Herkenbaar, begrijpelijk en transparant.

Bijkomende voordelen van de inzet van VentaVid

Tegenwoordig draait alles om de klantreis en –beleving. De verwachtingen zijn hoog. Door de inzet van videoboodschappen in het aftersales traject maak je een duidelijk statement: wij zijn een modern bedrijf zonder geheimen. Het is van absolute meerwaarde in de klantreis en je zult merken dat de klanttevredenheid en loyaliteit zal stijgen.

Er is ook een voordeel op de werkvloer. Door het intern delen van de video hoeft de service adviseur niet meer zelf de werkplaats in om te zien wat zijn technische collega bedoelt. Het magazijn heeft een duidelijk beeld van de onderdelen die voor de reparatie beschikbaar moeten zijn. Het vergroot de efficiëntie van de monteur.

 

De klant kan zien dat er echt aan zijn auto is gewerkt. Sterker nog, de monteur kan laten zien wat er aan de auto mankeert en hoe de auto hierop reageert. Met herkenning van de klant die daardoor meer vertrouwen krijgt. Dit opent meteen de deur voor een sterke upsell: een update van het navigatie systeem, ‘kijk, deze banden hebben geen grip op sneeuw’ en meteen een vervanging verkopen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

“De optelsom is een verhoging van de omzet tegen een betere marge en grotere efficiëntie. ”

VentaVid EVHC

Denk je eraan om VentaVid ook in te gaan zetten? Dat is een goede keuze. Het is nog beter om te weten dat VentaVid kan koppelen met vrijwel elke DMS en al voorzien is van een koppeling met EVHC

De implementatie verzorgen wij in zijn geheel. We sturen ervaren trainers om jouw service adviseur(s) te coachen en jouw monteurs te trainen in het maken kwalitatief goede video’s.

Wanneer gebruik je VentaVid in de aftersales?

Eigenlijk zijn er geen beperkingen. Of je nu een APK keuring uitvoert, een onderhoudsbeurt of garantiewerk, bij elk werk is er een mogelijkheid om ‘live’ een toelichting te geven, volledig transparant naar de klant te werken en uiteraard iets erbij te verkopen.

Dat hoeft trouwens niet alleen voor slecht nieuws berichten. Het vertrouwen van de klant en zijn loyaliteit krijgt ook een boost wanneer je een videobericht stuurt over wat je hebt gedaan en dat alles naar wens en naar verwachting is verlopen. Kun je meteen wat advies geven over toekomstig onderhoud of reparaties die eraan zitten te komen. Door de juiste verwachtingen te scheppen komen kosten niet als een verrassing en zijn ze eenvoudiger verkoopbaar.

Ga aan de slag met VentaVid en laat het voor je werken. De reacties en acties van de klant zullen je verbazen. Neem vandaag nog contact met ons op.

Video tips

Lees de laatste blogberichten van VentaVid.

Hoe creëer je vertrouwen bij een werkplaatsklant?

Hoe creëer je vertrouwen bij een werkplaatsklant?

Hoe creëer je vertrouwen bij een werkplaatsklant? Merk je weleens dat een klant twijfels heeft bij de werkzaamheden die je verricht aan zijn auto? Dat hij de reparatie wel erg duur vindt? Of misschien wordt je ermee geconfronteerd dat klanten reparaties vaak...

Lees meer